Mróz i alkohol

Wpływ alkoholu na organizm u ludzi narażonych na pobyt w skrajnie niskich temperaturach

Alkohol w zimnym środowisku jest bardzo niebezpieczny. Wypity przed kontaktem z zimną wodą powoduje, że nie odczuwa się zimna. Jednocześnie wytrzymałość organizmu na zimno obniża się ponad 5-6 razy. Na przykład w zimnej wodzie człowiek, który nie pił alkoholu może przebywać ok. 1 godzinę, a pijany umiera już po około 10 minutach. U człowieka podczas dłuższego pobytu w zimnej wodzie obniża się temperatura w kończynach do ok. 5-6 st.C, a we wnętrzu ciała – do 35-35,5 st.C). W takiej sytuacji organizm blokuje przepływ krwi  w naczyniach.  Jeżeli takiej osobie podamy alkohol to nastąpi gwałtowne rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zimna krew z rąk i nóg przepłynie szybko do wnętrza ciała i obniży jeszcze bardziej jego temperaturę. Jeżeli spadnie ona poniżej 32,5 st. C to prowadzi to nieuchronnie to śmierci. Tak więc nie wolno bezpośrednio przed wejściem i po wyjściu z wody spożywać alkoholu – a u osób bardzo wychłodzonych jest to bezwzględnie zabronione.

Agusia Jurewicz
Agusia Jurewicz

Agnieszka Jurewicz — pasjonatka morsowania i promowania zdrowego stylu życia. Od lat regularnie praktykuje zimne kąpiele, łącząc osobiste doświadczenia z rzetelną wiedzą o hartowaniu organizmu i budowaniu odporności. W swoich tekstach dba o wiarygodność, bezpieczeństwo i praktyczne wskazówki dla osób zaczynających przygodę z morsowaniem.

Związana z Dolnym Śląskiem, chętnie odkrywa i opisuje atrakcje Kudowa, pokazując, jak połączyć lokalną turystykę z aktywnością na świeżym powietrzu. Jej artykuły inspirują do świadomego dbania o zdrowie, korzystania z naturalnych walorów regionu oraz czerpania radości z morsowania przez cały rok.

Artykuły: 11

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *